Vinkkejä Työhaastatteluun: Varmista Jatkosi Rekrytointiprosessissa!

03.04.2024

Etätyö sekä virtuaalinen yhteydenpito ovat lisääntyneet viime vuosien aikana runsaasti, ja myös työhaastattelut ovat siirtyneet perinteisistä kasvokkain tapahtuvista kohtaamisista verkon tai puhelimen välityksellä tapahtuviin etähaastatteluihin.

Etähaastattelut joko tietokoneen tai puhelimen välityksellä voivat tuntua alkuun epäluonnollisilta, mutta ne ovat monissa tapauksissa hyödyllisiä sekä työnhakijalle että työnantajalle. On tärkeää osata valmistautua erilaisiin etähaastatteluihin, sillä vaikka työhaastattelu järjestettäisi paikan päällä kasvotusten, esihaastattelu pidetään monesti puhelimen välityksellä.

Etähaastattelut säästävät sekä työnantajien että työnhakijoiden aikaa, sillä hakijan ei tarvitse matkustaa minnekkään ja työnantajan on mahdollista järjestää haastatteluja nopeammalla aikataululla. Ne tarjoavat myös joustavuutta, sillä haastattelun voi pitää mistä vain käsin, joka laajentaa potentiaalisten hakijoiden määrää. Etähaastattelut tekevät rekrytointiprosesseista hakijaystävällisempiä, sillä haastattelujen tehokas aikataulu nopeuttaa ja tehostaa päätöksentekoa.

Kasvotusten järjestettävissä työhaastatteluissa on ehkä helpompaa ilmaista omaa persoonaa, mutta etähaastattelutkaan eivät todella ole niin iso mörkö, kuin monet luulevat. Toki valmistautuminen etähaastatteluun on hyvin erilaista kuin kasvotusten tapahtumaan haastatteluun.

Vinkkejä videon välityksellä tapahtuvan haastattelun onnistumiseen:


  • Tekninen valmistautuminen

Varmista, että tekniset laitteesi ja ohjelmistosi toimivat moitteettomasti ennen haastattelua. Mikäli haastattelu suoritetaan videon välityksellä, tarkista että internet-yhteytesi toimii, testaa laitteesi äänenlaatu ja kamera, sekä tilasi valaistus etukäteen.

  • Ympäristön valmistelu

Valitse haastattelulle rauhallinen ja siisti ympäristö. Pyri luomaan ammattimainen ja neutraali tausta, ja vältä meluisia ja sotkuisia tiloja.

  • Kehonkieli ja esiintymistaito

Vaikka et olekkaan fyysisesti läsnä, kehonkieli ja esiintymistaito ovat yhtä tärkeitä kuin muissakin haastatteluissa. Pidä katsekontakti kameraan, älä itseesi ja pyri olemaan avoin ja itsevarma. Vältä liiallista liikkumista ja puhu rauhallisesti ja selvästi artikuloiden.

Erilaisiin etähaastatteluihin pätee myös yksi samanlainen vinkki, eli kysymyksiin valmistautuminen. Tapahtui haastattelu sitten videon tai puhelimen välityksellä, tutustu aina yritykseen, sen arvoihin sekä työtehtävään huolellisesti ennen haastattelua, mielellään jo hakemusta lähettäessä.

Pohdi valmiiksi vastauksia mahdollisiin haastattelukysymyksiin ja mieti konkreettisia esimerkkejä osaamisestasi ja kokemuksestasi. Mieti myös valmiiksi mitä haluat itse kysyä haastattelijalta. Haastattelussa voit kysyä esimerkiksi työntekijälle asetetuista tavotteista, työpaikkakulttuurista ja rekrytoinnin aikataulusta, sekä voit kysyä haastattelijalta palautetta haastattelussa suoriutumisestasi.

Videon välityksellä tapahtuvat haastattelut jäljittelevät kasvotusten tapahtuvia haastatteluja hieman enemmän kuin puhelinhaastattelut, ja oikean kuvan itsestä antaminen voi olla puhelimen välityksellä vielä haastavampaa.

Vinkkejä puhelimitse tapahtuvaan haastatteluun:


  • CV ja tehtävän kuvaus:

Pidä CV:si sekä työtehtävän kuvaus edessäsi vastatessasi puhelimeen. Mikäli hermostut tai sinulle tulee ajatuskatko, pystyt palaamaan hetkeen ja keskittymään taas oikeaan asiaan.

  • Kysymykset:

Kirjoita kuulemasi kysymykset alas, jotta et harhailisi kauas aiheesta, mistä haastattelija haluaa tietää.

  • Eleet sekä kehonkieli:

Huolehdi ettet kuulosta puhelimessa väsyneeltä tai tylsistyneeltä. Vaikka et saakkaan samanlaista kontaktia haastatteluun kuin kasvotusten, hymyn voi kuulla äänestäsi ja se antaa sinusta positiivisen kuvan.

  • Puhelinetiketti:

Kun puhelin soi, vastaa siihen asiallisella tervehdyksellä ja omalla nimelläsi. Vältä kysymystä "mistä työpaikasta soitat", vaan pidä etukäteen listaa hakemistasi työpaikoista, josta voit tarkastella mitä työpaikkaa puhelu voisi koskea.

Etähaastattelut voivat aluksi tuntua haastavilta, mutta oikealla valmistautumisella ja esiintymistaidoilla voit varmistaa, että jätät positiivisen vaikutelman työnantajaan. Muista myös, että jokainen haastattelu on oppimiskokemus, ja jokaisesta kohtaamisesta voit kehittyä entistä paremmaksi tulevaisuutta varten.


// Alisa