Tekoäly työelämän ja rekryn uudistajana: Mitä ChatGPT, Midjourney ja Bing AI ovat opettaneet

18.07.2023

Kun keskustellaan modernista toimistotyöstä ja rekrytoinnin murroksesta, ei voi sivuuttaa tekoälyn valtavaa roolia. Maailman johtavat tekoälytutkijat olisivat vielä muutama vuosi pitäneet ChatGPT:tä ja Midjourneytä saavuttamattomina unelmina, mutta vuoden 2022 syksyllä alkoi tekoälyn vallankumous, joka sai asiantuntijat hämmästymään.

Tekoäly ei ole vain luonut muutoksia viestinnässä ja mainonnassa, vaan se on tunkeutunut syvälle työelämän ytimeen. Akateemiset piirit ovat täynnä opiskelijoiden kirjoittamia esseitä tekoälystä, mutta todelliset mahdollisuudet ovat vasta alkutekijöissä.

Tekoälyn käyttökelpoisuus riippuu suuresti siitä, miten sitä ohjeistetaan. Tärkeää on syötemuotoilu, eli kyky muotoilla tekoälyn syötteet niin, että lopputulos palvelee tarkoitusta. Samoin lähdekritiikki on keskeistä, varsinkin tekoälyn tuottamien "faktatietojen" osalta – näiden tietojen täytyy aina olla luotettavista lähteistä peräisin, ja ne kannattaakin tarkistaa eri lähteistä.

Kuinka sitten hyödyntää tekoälyä työelämässä? Tässä kolme ehdotusta:

  • Tekoäly tekstin luomisessa

ChatGPT ja vastaavat työkalut ovat erinomaisia avustajia tekstien laatimisessa. Ne voivat auttaa sinua tuottamaan laadukasta sisältöä nopeasti ja tehokkaasti ja voivat säästää useita työtunteja.

  • Kuvien synnyttäminen tekoälyn avulla 

Midjourney ja muut tekoälyratkaisut voivat auttaa luomaan visuaalisesti vaikuttavaa sisältöä, kuten grafiikkaa ja kuvia, nopeasti ja vaivattomasti.

  • Tiedon haku ja analysointi

Bing AI ja vastaavat tekoälytyökalut voivat tehdä tiedonhaun ja analysoinnin huomattavasti nopeammin ja tarkemmin kuin manuaalinen työskentely.

Näillä keinoilla voit tehostaa työarkea, työn hakua ja saavuttaa parempia tuloksia. Seuraavassa osassa keskityn syvemmin näiden työkalujen käyttöön toimistotyöläisen näkökulmasta.

ChatGPT: Sparrailukaveri arjen taikurina

Kun puhutaan tekoälyn roolista toimistotyössä tai työn hakemisessa, ChatGPT nousee esiin merkittävänä apuvälineenä. Sen kyky tuottaa inhimillistä tekstiä on uskomaton, vaikka se saattaa ajoittain sotkeutua hallusinaatioidensa kanssa. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että ChatGPT ei ole perinteinen hakukone, joka etsii ja kopioi olemassa olevaa tekstiä. Sen taito perustuu valtavan laajaan tilastolliseen dataan, joka on kerätty internetistä. Se osaa siis usein muotoilla lauseita faktapohjaisesti, mutta kuten ihminenkin, se saattaa tehdä virheitä.

ChatGPT:n todellinen voima tulee esiin erityisesti silloin, kun sille syötetään omaa aineistoa ja annetaan sille lisäohjeita. Kylmiltään ChatGPT ei välttämättä tarjoa kovin merkittävää sisältöä, mutta heti kun annat sille enemmän tietoa itseäsi kiinnostavista aiheista, se pystyy tuottamaan näkemyksellisiä tekstejä. Esimerkiksi, jos olet rekrytoinnin ammattilainen, voit syöttää ChatGPT:lle tietoa rekrytoinnin trendeistä ja haasteista, ja se pystyy tarjoamaan sinulle arvokkaita ideoita ja näkemyksiä.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ChatGPT ei täytä tällä hetkellä GDPR-kriteereitä, joten sille ei pidä syöttää luottamuksellista tai henkilökohtaista tietoa.

Yksi alue, jolla ChatGPT loistaa, on sparrailukaverina toimiminen. Se voi toimia kuin yritysvalmentaja tai uraohjaaja. Syötettyäsi sille riittävästi tietoa tilanteestasi, voit käydä kiinnostavia keskusteluja sen kanssa. Voit esimerkiksi pohtia uravalintoja tai saada neuvoja haastavan projektin parissa työskentelyyn. ChatGPT pystyy tarjoamaan erilaisia näkökulmia ja ideoita, jotka voivat auttaa sinua tekemään päätöksiä ja edistämään arkea monipuolisesti.

Jos haluat saada vielä enemmän irti ChatGPT:stä sparrailukumppanina, voit käyttää tekniikkaa, jossa annat sille tietyn persoonan tai roolin. Esimerkiksi voit aloittaa keskustelun sanoilla "Kuvitellaan, että olet Suomen johtava IT-alan uraohjaaja" tai "Leikitäänkö, että olet viestintäalan johtava ongelmanratkaisuun keskittynyt yritysvalmentaja". Tällä tavoin voit saada vielä kohdennetumpaa ja mukaansatempaavampaa sparrausta.

Midjourney: Tekoälykuvittaja arjen visuaalinen sankari?

Kun puhutaan tekoälykuvittajista, yksi nimi nousee ylivoimaiseksi ykköseksi - Midjourney. Vaikka sen käyttöliittymä saattaa vaatia hieman opettelua, voin vakuuttaa, että se on vaivan arvoista. Midjourney on nimittäin vertaansa vailla oleva tekoälypalvelu, joka kykenee luomaan henkeäsalpaavan upeita kuvia.

Nykyään arjessa on usein tarve rakentaa räätälöityjä presentaatiokuvia, jotka tukevat viestintää ja tekevät vaikutuksen. Kuvapankit tarjoavat yleensä samanlaisia kliseisiä kuvia, mutta Midjourney avaa oven luovuudelle. Se pystyy luomaan sinulle kuvia, jotka vastaavat täsmälleen omaa mielikuvitustasi. Voit antaa sille syötteen, kuten esitelmäsi otsikon, ja se taikoo eteesi visuaalisesti vaikuttavia kuvia. Itse olen ollut erityisen vaikuttunut Midjourneyn kyvystä visualisoida monimutkaisia kokonaisuuksia pitkien ohjeiden perusteella. Voit esimerkiksi ohjeistaa sitä maiseman luomiseen. Esimerkiksi: "Luo kuva auringonlaskusta vuoristomaisemassa. Aurinko on laskemassa horisonttiin, vuoret ovat tummansiniset ja metsä on täynnä punaisia ja oransseja lehtiä."

Kuvien tuottamisessa, kuten tekstin luomisessakin, syötemuotoilu on avainasemassa. Mitä tarkemmin osaat kuvata haluamasi kuvan, sitä parempi lopputulos on. Jos annat Midjourneylle yksinkertaisen syötteen, kuten "cow" saat perustason kuvan lehmästä. Mutta jos kuvailet yksityiskohtaisesti, esimerkiksi "visualize a black and white Holstein cow standing gracefully in a lush green pasture, with the sunlight gently kissing its back, casting a warm glow on its sleek coat. The cow has a content expression as it grazes on the tender grass, and you can see the reflection of a clear blue sky in its bright eyes, photograph, Leica camera, voit odottaa hämmästyttävää tulosta lehmästä luodusta "valokuvasta".

Midjourney tuntee laajan valikoiman erilaisia komentoja valon, tarkennuksen, ja kuvien sijoittelun suhteen. Lisäksi voit käyttää kymmeniä erilaisia parametreja hienosäätöön. Diaesitysten kannalta yksi tärkeimmistä on kuvasuhteen määrittely. Normiasetuksilla Midjourney luo neliön muotoisia kuvia, mutta voit helposti määrittää halutun kuvasuhteen antamalla komennon "-ar 16:9". Näin saat kuvan, joka istuu saumattomasti diaesitykseesi.

Midjourney on siis loistava työkalu erityisesti silloin, kun tarvitaan visuaalista sisältöä ja presentaatiokuvia, jotka erottuvat massasta. Se tarjoaa mahdollisuuden olla luova ja ilmaista itseään visuaalisesti.

Bing AI: Tehokasta tiedonhakua työarkeen

Kun tarkastellaan tekoälyn roolia toimistotyössä ja työelämässä yleensä, ei voi ohittaa Microsoftin Bing AI:n vaikutusta. Vaikka ChatGPT ei olekaan perinteinen hakukone, Microsoftin Bing, joka hyödyntää osin samaa tekoälyteknologiaa, täyttää tämän roolin.

Bing AI:n voit ladata käyttöösi joko matkapuhelimeen tai käyttää selaimen kautta Microsoftin palveluna. Sen avulla voit tehdä hämmästyttävän tehokkaita hakuja sekunneissa, säästäen aikaa verrattuna perinteisiin hakukoneisiin, kuten Googleen.

Yksi Bing AI:n vaikuttavimmista ominaisuuksista on vertaileva tiedonhaku. Esimerkiksi, jos harkitset auton tai kodinkoneen ostamista ja haluat vertailla eri merkkien ominaisuuksia, voi tehtävä viedä normaalisti runsaasti aikaa. Mutta tekoälyhakukoneen avulla voit yksinkertaisesti kuvailla tarpeesi, ja muutamalla yrityksellä saat kattavat taulukot vaihtoehdoista, kuten autojen bensankulutuksista tai eri pölynimureiden hintaluokista ja ominaisuuksista.

Vaikka tekoälyhaku ei ole täysin virheetön, se on selkeästi luotettavampi kuin tekstitekoäly, joka saattaa ajoittain eksyä hallusinaatioihinsa.

Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten voit hyödyntää Bing AI:ta

  • Tekstin Tiivistäminen ja Kiteyttäminen: Voit käyttää Bing AI:ta nopeasti tiivistämään pitkät tekstit ytimekkäiksi esityksiksi tai tiivistelmiksi.
  • Kielen Kääntäminen: Bing AI voi auttaa kääntämään tekstiä eri kielille, vaikka ChatGPT onkin vahva kilpailija tällä alueella.

  • Kielioppivirheiden Tunnistaminen: Voit käyttää tekoälyä apuna kielioppivirheiden tunnistamisessa ja korjaamisessa.

  • Kuvien ja Videoiden Luominen: Bing AI voi auttaa luomaan visuaalista sisältöä, kuten kuvia ja videoita, mikä voi olla erityisen hyödyllistä esitysten tai markkinointimateriaalin luomisessa.

  • Äänen ja Puheen Synnyttäminen: Voit käyttää Bing AI:ta äänisisältöjen tai puheen tuottamiseen.

Tärkeintä on kokeilla näitä tekoälyjä ja vertailla niiden suorituskykyä omassa työyhteisössäsi tai vaikka juuri työn haussa. Olemme kaikki mukana tekoälyn käynnissä olevassa vallankumouksessa, ja voimme oppia yhdessä jakamalla kokemuksiamme ja löytämällä parhaat tavat hyödyntää tekoälyä tietotyössä ja toimistotyössä.

Näiden tekoälysovelluksien avulla voit tehostaa ja rikastuttaa työtäsi, säästää aikaa ja saavuttaa parempia tuloksia tietotyössäsi. Tämä on vasta alkua tekoälyn käytön mahdollisuuksille, ja voimme odottaa, että ne kasvavat yhä monipuolisemmiksi tulevaisuudessa.

//Mika