Tee Vaikutus 2 Minuutissa: Miten Vastata ‘Kerro Itsestäsi’ -Kysymykseen Työhaastattelussa?

06.03.2024

Kysymys on kuin parin minuutin traileri omista vahvuuksista ja potentiaalista menestyä kyseisessä työssä.

'Kerro itsestäsi' -kysymys on usein haastavin vastattava työhaastattelussa. Ensivaikutelma on ratkaiseva, joten tietysti me kaikki haluamme esitellä parhaat saavutuksemme, joista olemme ylpeitä, samalla varmistaen että vastauksessa on persoonallisuutta eikä vain ylistelya parhaista saavutuksista. Mitä enemmän, rekrytoija ei halua kuulla koko elämäntarinaasi vuodelta. Sen sijaan tarjotessaan hyvin suunnitellun ja huolellisesti harkitun vastauksen, hakija jää positiivisesti mieleen. Rekrytoijilla on usein paljon haastatteluja päivässä, joten napakka ja olennaiseen keskittyvä vastaus erottuu joukosta ja jättää vaikutuksen.

Tämä kysymys toimii ikään kuin lyhyenä trailerina itsestäsi - noin kahden minuutin kertomus laajemmasta tarinastasi. Ilman suunnitelmaa vastauksesta voi helposti tulla sekava ja liian pitkä kuvaus ansioluettelosta, jonka rekrytoija todennäköisesti on jo lukenut.

Muistiinpanot piirteistä, joita haluaisit korostaa, voivat olla erinomainen työkalu vastatessasi haastattelukysymyksiin. Ne auttavat sinua pysymään suunnitelmassa ja välttämään liiallista eksymistä aiheesta. Valmisteluvaiheessa on myös hyvä tutustua huolellisesti yritykseen ja työpaikkailmoitukseen, jotta voit paremmin soveltaa kokemuksiasi ja osaamistasi kyseiseen kontekstiin. Samalla tällainen pieni valmistelu voi auttaa sinua esittämään itsesi ja vahvuutesi parhaalla mahdollisella tavalla haastatteluissa. Muista traileri analogia, niistä aina löytyy laajemman tarinan huippuhetket – näillä huippuhetkillä voit innostaa rekrytoijaa kuulemaan sinusta enemmän.


Kun valmistelet vastausta 'kerro itsestäsi' -kysymykseen, on hyvä keskittyä seuraaviin keskeisiin osa-alueisiin.

Nykyhetki

  • Kerro lyhyesti ja selkeästi nykyisestä tilanteesta: oletko opiskelija tai työssä, mitä opiskelet tai millaisia tehtäviä hoidat tällä hetkellä.

  • Korosta osaamistasi ja vahvuuksiasi, jotka liittyvät tehtävään, johon haet.

Menneisyys

  • Keskity merkittävimpiin työ- tai opiskelukokemuksiisi, jotka ovat relevantteja haettuun tehtävään.

  • Korosta saavutuksiasi ja mainitse konkreettisia esimerkkejä joissa olet hyödyntänyt osaamistasi ja ratkaissut ongelmia menneissä työtehtävissäsi

  • Osoita, miten aiemmat kokemuksesi ja oppimisesi ovat valmistaneet sinua tähän mahdolliseen uuteen rooliin

Tulevaisuus

  • Kerro uratavoitteistasi ja miten näet itsesi kehittyvän kyseisessä organisaatiossa.

  • Ilmaise innostuksesi ja motivaatiosi liittyen työhön, yritykseen ja sen arvoihin.

  • Voit myös mainita miten haluat kehittää itseäsi tulevaisuudessa ja miten tämä työpaikka voisi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.


Muista lisätä vastaukseesi ripaus persoonallisuutta tai huumoria, jos tilanne ja ilmapiiri haastattelussa sen sallivat. Voit myös kertoa lyhyesti esimerkiksi harrastuksistasi tai kiinnostuksen kohteistasi, jotka eivät suoraan liity työhön mutta kertovat sinusta kokonaisvaltaisena ihmisenä.

Rekrytoijat arvostavat autenttisuutta ja persoonallisuutta, joten älä pelkää olla oma itsesi!


~ Veera