Saavutusten voima ansioluettelossa – Erotu työnhakijana

23.06.2023

Ansioluettelo on usein se dokumentti, joka ensimmäisenä saapuu työnantajan pöydälle, kun haet uutta työpaikkaa. Se on kuin lyhyt tiivistelmä urastasi, ja sen avulla sinun on pystyttävä vakuuttamaan tuleva työnantajasi osaamisestasi, saavutuksistasi ja potentiaalistasi työhön. Moni keskittyy ansioluettelossaan vain työtehtäviin ja vastuisiin, unohtaen sen, että työnantajia kiinnostaa ennen kaikkea se, mitä olet saavuttanut ja miten voit tuoda lisäarvoa heidän organisaatiolleen.

Tässä blogissa pureudumme siihen, miten voit kertoa saavutuksistasi ansioluettelossasi ammattimaisesti.

Saavutukset ansaitsevat paikkansa ansioluettelossasi

 • Kerro, mitä sait aikaan

Ansioluetteloissa on tapana listata työtehtäviä, mutta se, mitä saavutit näissä tehtävissä, on se, mikä todella erottaa sinut. Työtehtävät kertovat, mitä teet, mutta saavutukset kuinka hyvin sen teet. Esimerkiksi, jos vastasit tapahtumien suunnittelusta, korosta, että suunnittelit ja järjestit hyväntekeväisyystapahtuman, joka rikkoi kaikki ennätykset ja sai valtavasti positiivista huomiota.

 • Tee lista osaamisestasi

Ennen kuin alat päivittää ansioluetteloasi, tee lista vahvuuksistasi ja saavutuksistasi. Mieti, miten olet erottunut muista työntekijöistä ja mitkä ovat olleet suurimmat vahvuutesi. Oletko saanut erityistä kiitosta esimieheltäsi tai kollegoiltasi? Oletko saanut palkintoja tai kunniamainintoja?

 • Pura työtehtäväsi luvuiksi

Numerot tuovat konkretiaa ansioluetteloon ja auttavat työnantajaa ymmärtämään paremmin saavutuksiasi. Kuinka monta projektia olet tehnyt asiakkaiden kanssa? Kuinka moniin ihmisiin työsi on vaikuttanut? Onko asiakastyytyväisyysmittaus parantunut työsi aikana? Muista myös kertoa tiimin yhteisistä saavutuksista, mutta älä ota muiden ansiota itsellesi.

 • Kerro työsi merkityksestä

Korosta, millaista hyötyä saavutuksesi ovat tuoneet työnantajallesi tai asiakkaillesi. Esimerkiksi, jos teit kuukausittaisia raportteja, kerro miten ne paransivat yhteistyötä ja kuinka raporttipohjasi otettiin käyttöön organisaatiossa.

Ansioluettelon pituus ei ole ongelma, kunhan sisältö on merkityksellistä ja kiinnostavaa. Jos ansioluettelossasi on vanhoja tai epäolennaisia työsuhteita, harkitse niiden karsimista. Pyri luomaan ansioluettelo, joka erottuu positiivisesti ja kertoo selkeästi, miten olet tuonut lisäarvoa aiemmissa tehtävissäsi. Muista, että ansioluettelosi on mahdollisuutesi tehdä vaikutus työnantajaan ja vakuuttaa hänet siitä, että olet oikea henkilö heidän tiimiinsä.

Ansioluettelon pituudesta ja olennaisuudesta

Mietit varmasti, kuinka pitkä ansioluettelon tulisi olla. Yleinen suositus on pitää se kahden sivun mittaisena. Kun korostat saavutuksiasi ja osaamistasi, saattaa ansioluettelosi paisua useampiin sivuihin. Tämä on hyväksyttävää, kunhan sisältö on relevanttia ja merkityksellistä työnantajalle. Keskity olennaiseen ja varmista, että jokainen lisäämäsi tieto tukee hakemasi tehtävän vaatimuksia.

Muista myös, että ansioluettelosi ei ole staattinen dokumentti. Voit muokata sitä kullekin työnhaun kohdeyritykselle sopivaksi. Valitse saavutukset ja osaamiset, jotka parhaiten vastaavat haettavan tehtävän vaatimuksia ja jotka tekevät sinusta houkuttelevamman hakijan.

Tässä vielä muutama konkreettinen vinkki saavutusten korostamiseen ansioluettelossasi

 • Käytä vahvoja verbejä

Käytä aktiivisia ja vahvoja verbejä kuvaamaan saavutuksiasi. Esimerkiksi "saavutin myyntitavoitteen 20%:n ylittävällä tuloksella" on vakuuttavampi kuin "vastasin myynnistä".

 • Personoi ansioluettelosi hakemaasi tehtävään

Muokkaa ansioluettelosi jokaiseen työhakemukseen sopivaksi. Valitse saavutukset ja osaamiset, jotka ovat kyseisen työn kannalta merkityksellisiä.

 • Anna tilaa koulutukselle ja sertifikaateille

Vaikka keskityt saavutuksiin, älä unohda mainita koulutustasi ja relevantteja sertifikaatteja. Nämä voivat tukea ja vahvistaa osaamistasi.

 • Ole ytimekäs

Vaikka korostat saavutuksiasi, pidä kiinni olennaisesta ja vältä liiallista informaatiota. Työnantajan on helppo hahmottaa tärkeimmät asiat nopeasti.

 • Pyri yhdistämään saavutukset ja taidot

Kun mainitset tietyn taidon, yritä tuoda esiin, miten olet sitä hyödyntänyt saavutuksissasi. Esimerkiksi, jos mainitset vahvan projektinhallintataidon, kerro samalla, kuinka se auttoi sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Muista, että ansioluettelon tarkoitus on herättää työnantajan kiinnostus ja saada hänet haluamaan tietää lisää sinusta. Keskittyessäsi saavutuksiin ja niiden merkitykseen annat itsellesi parhaat mahdollisuudet erottua hakijoiden joukosta ja vakuuttaa potentiaalinen työnantaja siitä, että olet juuri se osaaja, jota he etsivät.

Kiinnitä huomiota visuaaliseen ilmeeseen ja kielioppiin

Saavutusten korostaminen ansioluettelossa ei tarkoita pelkästään sisällön parantamista, vaan myös visuaalisen ilmeen huomioimista ansioluettelon selkeyden kannalta. Käytä bulletpoint-listoja esittääksesi saavutukset ja tehtävät helposti ymmärrettävällä tavalla.

 • Oikoluku ja kielioppi

Vältä kielioppivirheitä ja huonosti laadittuja lauseita. Tarkista ansioluettelosi huolellisesti ennen lähettämistä.

 • Korosta tärkeimpiä saavutuksiasi

Käytä lihavoitua tekstiä tai kursivointia korostaaksesi tärkeimpiä saavutuksiasi tai taitojasi.

 • Suhteuta saavutukset tehtäviin

Tiedon tulee olla helposti ymmärrettävissä ja suhteessa tehtäviin, joita olet aiemmin hoitanut.

Saavutusten korostaminen ansioluettelossa on tehokas tapa erottua kilpailusta ja vakuuttaa työnantaja osaamisestasi. Muista, että ansioluettelosi tulisi kertoa tarinaa siitä, miksi juuri sinä olet sopiva valinta haettuun tehtävään. Tämä tarina perustuu saavutuksiisi ja taitoihisi, ja se voi tehdä ratkaisevan eron työnhaussa.

Vaikka ansioluettelosi keskipiste on saavutuksissa, älä unohda muita tärkeitä osia, kuten yhteystietoja, työhistoriaa ja koulutusta. Kaiken kaikkiaan, hyvä ansioluettelo on tasapaino saavutusten ja perustietojen välillä.

 • Referenssit ja suositukset

Mikäli mahdollista, lisää ansioluetteloon lyhyt kohta, jossa mainitset saatavilla olevat referenssit tai suositukset. Ne voivat lisätä luotettavuuttasi ja vahvistaa saavutuksiasi.

 • Painota uusimpia saavutuksia

 Painota erityisesti uusimpia saavutuksiasi ja kokemuksiasi. Työnantajat ovat yleensä kiinnostuneempia siitä, mitä olet saavuttanut viime aikoina.

 • Verkostoituminen

Verkostoituminen ja suosittelut voivat auttaa sinua löytämään uusia mahdollisuuksia. Älä epäröi mainita merkittäviä ammattiyhteyksiäsi, joista voi olla hyötyä työnhaussa.

 • Linkki ammatillisiin profiilisivustoihin 

Jos sinulla on profiili ammatillisella verkostoitumissivustoilla kuten LinkedIn, lisää linkki siitä ansioluetteloosi tai hakemukseesi. Tämä antaa työnantajalle mahdollisuuden tutustua syvemmin osaamiseesi.

 • Kielitaito ja lisäosaaminen

Jos sinulla on kielitaitoa tai muita erityistaitoja, jotka ovat työn kannalta hyödyllisiä, mainitse ne erikseen. Esimerkiksi, jos osaat ohjelmoida tai hallitset tietyt ohjelmistot, kerro siitä.

 • Tarkista ansioluettelon ulkoasu

Käytä yhtenäistä ja ammattimaista ulkoasua ansioluettelossasi. Käytä sopivia värejä ja hyödynnä visuaalisia elementtejä vielä enemmän, mikäli se on haettavan tehtävän kannalta merkityksellistä.

 • Pyydä palautetta

Ennen lähettämistä pyydä luotettavia ystäviäsi tai ammattilaisia arvioimaan ansioluettelosi. Ulkopuolinen näkemys voi auttaa havaitsemaan mahdolliset parannuskohteet.

Näillä viimeisillä vinkkeillä voit viimeistellä ansioluettelosi ja olla valmis lähettämään sen potentiaalisille työnantajille. Muista, että ansioluettelon tarkoitus on avata ovi haastatteluun, jossa voit syventyä enemmän saavutuksiisi ja osaamiseesi. Tehokas ansioluettelo voi olla ratkaiseva tekijä työnhaussa, joten panosta siihen huolellisesti ja varmista, että se edustaa sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Onnea työnhakuun!

//Annika