Miksi Et Saa Työtarjouksia? Näillä Vinkeillä Erotut Muista Hakijoista

09.01.2024

Oletko hakenut aktiivisesti töitä viime aikoina tai pyritkö tällä hetkellä alalle, josta sinulla ei ole vielä kokemusta? Työn hakeminen on monivaiheinen prosessi, joka kestää usein kymmeniä tunteja. Valmistat CV:n, etsit vaihtoehtoisia työpaikkailmoituksia sekä kirjoitat useita yrityskohtaisia hakemuskirjeitä. Mikäli yritys valitsee sinut jatkamaan rekrytoinnissa eteenpäin, valmistaudut vielä työhaastatteluun, viettäen useita tunteja hakemuksen valmistamisesta haastatteluun valmistautumiseen.

Useat yritykset eivät tänä päivänä etsi valmiita työntekijöitä, vaan ilmoittavat kouluttavansa valituksi tulleet henkilöt itse. Silti työpaikan saaminen tuntuu usein jäävän kiinni nimenomaan kokemuksen puutteesta. Oletko sinä vastaanottanut sähköpostiviestin, joka alkaa sanoin "kiitos mielenkiinnostasi tehtävää kohtaan, valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun"?

Tulokseton työnhaku kuormittaa sekä motivoituneita nuoria että kokeneita konkareita. Sen lisäksi että rekrytointiprosessit moniin arkisiinkin työtehtäviin ovat nykyään monivaiheisia, voi kielteisen vastauksen saamiseen mennä jopa kuukausia. Jatkuva odottelu ja useat kielteiset vastaukset tuntuvat lannistavalta ja voivat ajaa työnhakijan itsesyyttely kierteeseen. Rekrytointiprosessin päättymiseen on kuitenkin monta ulkoista syytä, eikä torjuva päätös johdu itse hakijasta.

Syitä kielteiselle päätökselle voivat olla:

  • Kova kilpailu

Työtehtävään on ollut usea pätevä hakija, ja toinen hakija on vastannut yrityksen tarpeita ja odotuksia paremmin.

  • Työtehtävän vaatimukset

Et täyttänyt kaikkia työtehtävän vaatimuksia. Sinulta saattaa puuttua tietty taito tai kokemus, joka on työnantajalle ehdoton vaatimus. Voi myös olla, että et ole esittänyt selkästi tätä taitoa tai kokemusta työhakemuksessa tai haastattelussa.

  • Kulttuurilliset tai henkilökohtaiset tekijät

Yritykset kokoavat tiimejä, jotka toimivat hyvin yhdessä ja palkkaavat henkilöitä, jotka sopivat organisaation kulttuuriin. Vaikka olisitkin pätevä tehtävään, voi olla että työskentelytyylisi ei sopinut täysin työpaikan odotuksiin tai ympäristöön.

  • Satunnaiset tekijät

Yrityksellä saattaa olla sisäisiä muutoksia, taloudellisia haasteita tai muita ulkoisia tekijöitä, jotka vaikuttavat rekrytointipäätökseen. Vaikka olisitkin täyttänyt kaikki vaatimukset, päätös ei ole kyvyistäsi johtuva.

Miten sinun hakemuksesi sitten eroaa muista hakijoista? Onnistuaksesi työnhaussa sinun kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja CV:n asettelusta hakemuskirjeeseen. Sillä yritykset voivat saada jopa tuhansia työhakemuksia yhteen avoimeen tehtävään, on tärkeää erottua joukosta persoonallisella tavalla. Etenkin kilpailullisilla työmarkkinoilla samanlaisilta näyttävät hakemukset saatetaan hylätä sen kummemmin niitä lukematta jo hakemusten esikarsinnassa.

Kuinka voit erottua joukosta:

  • Personointi

Räätälöi CV:si sekä hakemuskirjeesi vastaamaan kunkin työnantajan odotuksia. Korosta taitoja ja kokemuksia, jotka ovat erityisen relevantteja kyseiseen työtehtävään.

  • Brändäys

Luo itsellesi vahva henkilöbrändi esimerkiksi blogia pitämällä tai LinkedInissä, ja tuo siellä esille asiantuntemustasi ja intohimoasi. Muista myös lisätä hakemukseen linkki LinkedIn profiiliisi.

  • Konkreettiset saavutukset

Mikäli sinulla on työkokemusta, selitä konkreettisesti saavutuksesi ja onnistumisesi työpaikoilla. Esitä selkeästi, kuinka olet tuonut arvoa edellisille työpaikoillesi ja kuinka aiot tehdä sen hakemassasi paikassa. Mikäli sinulla ei ole vielä työkokemusta, voit käyttää esimerkkejä koulutuksestasi.

  • Henkilökohtainen yhteydenotto

Voit ottaa henkilökohtaisesti yhteyttä työnantajaan puhelimitse tai käymällä paikan päällä. Tämä osoittaa oma-aloitteisuutta sekä varmistaa, että jäät työnantajan mieleen.

  • Persoonallisuus

Uskalla olla oma itsesi. Osoita työnantajalle millainen henkilö olet työntekijänä ja tiimin jäsenenä. Ainutlaatuinen persoonasi tai elämänkokemuksesi voi olla ratkaiseva tekijä muista erottautumiseen positiivisessa mielessä.

  • Verkostoituminen

Hyödynnä ammatillisia verkostoja ja rakenna suhteita alan ammattilaisiin. Tämän voit tehdä esimerkiksi LinkedInissä, erilaisissa rekrytointitapahtumissa ja jo opiskelujen aikana yritysvierailuilla tai tapahtumissa. Muista myös, että voit käyttää suosittelijoina muitakin kuin esihenkilöitä, joten voit mainiosti löytää suosittelijan ammatillisista kontakteistasi.

  • Jatkuva kehittyminen

Pidä itsesi ajan tasalla työmarkkinamuutoksista, alakohtaisista muutoksista, trendeistä ja teknologiasta. Osoita työnantajalle, että olet motivoitunut oppimaan ja kehittymään urallasi jatkuvasti.

Johdonmukaisuus, sitkeys ja ammattimainen esiintyminen ovat avainasemassa menestyksekkäässä työnhaussa, ja yksittäiset epäonnistumiset eivät määritä ketään henkilönä tai työntekijänä. Kun olet avoin uusille mahdollisuuksille ja luotat itseesi sekä ominaisuuksiisi, voit löytää juuri itsellesi sopivan työpaikan.

Tiesithän myös, että et tarvitse aikaisempaa työkokemusta tai ansioluetteloa ollaksesi HIRMUhyvä lisä HIRMUn tiimeihin.


//Alisa