Mikä on Työ- ja Yksityiselämän Tasapaino? 5 Vinkkiä sen Ylläpitämiseen

02.01.2024

Kaikki me huomaamme että työelämä syö energiaa muusta elämästä. Kun päivät toimistolla vierivät palaverista toiseen ja Excel-taulukoiden ylläpitoon, voi olla vaikeaa irrottautua siitä kotona. Tästä blogista löydät viisi vinkkiä työ- ja yksityiselämän tasapainoittamiseen.

Work-life balance eli työ- ja yksityiselämän tasapaino on ollut keskustelun kohteena mediassa jo 2000-luvun alkupuolelta. Work-life balance tarkoittaa yksilön terveellistä suhdetta työn ja vapaa-ajan välillä, mahdollistaen ammatillisen menestyksen sekä henkilökohtaisen hyvinvoinnin.

Hyvät työtulokset ja ahkera työnteko on suurimmalle osalle meistä tärkeää elämässä. Haluamme menestyä tai edetä urallamme joten olemme valmiina panostamaan töihin siihen malliin että saavutamme tavoitteemme. Samaan aikaan on tärkeää, että työn ulkopuolinen elämä on myös mieluisaa. Olipas se sitten harrastusten parissa tai vain perus arjessa.

Kuitenkin tämän tasapainon ylläpitäminen on vaikeaa, koska olemme alttiita antamaan yhden näistä tekijöistä vallata päivän, yleisimmin se on työ.

Tämän tasapainon saavuttaminen on helpompaa, kun matkustamme töihin päivittäin, koska työmatkalla vietetty aika voidaan käyttää tapana rentoutua kiireisen päivän jälkeen. Etätöissä tämä matka katoaa, kun toimisto yhtäkkiä onkin keittiönpöytä ja tauot vietetään kotisohvalla.

Tästä löytyy parhaimpia vinkkejä work-life balance:sta huolehtimiseen arjessa:

  • Tavoitteiden asettaminen ja ajankäytön hallinta:

Suunnittelemalla päiväsi etukäteen ja priorisoimalla tehtäviäsi kalenteriin voit varmistaa, että tärkeät asiat tulevat hoidetuksi.

  • Työskentelytilan valinta:

Tämä on erityisen tärkeää etätyössä. Työskentely sängyssä saattaa vaikeuttaa illalla nukahtamista, joten harkitse mahdollisuutta hankkia työpöytä tai työskennellä keittiön pöydän ääressä.

  • Vapaa-ajan aktiviteetit:

Ajan viettäminen työn ulkopuolisten aktiviteettien parissa voi auttaa varmistamaan, että mielemme pysyy erossa työprojekteista. Nämä aktiviteetit voivat sisältää harrastuksia, liikuntaa, ruoanlaittoa tai vaikka ajan viettämistä ystävien kanssa ilman työkeskusteluja. Valitse sellaisia aktiviteetteja, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvää mieltä.

  • Työskentelyrajojen asettaminen:

On tärkeää asettaa selkeät rajat työskentelyajoille. Näin varmistetaan, että oma aika ei kulu työnteon parissa.

  • Työvälineiden sulkeminen:

Sulje kaikki työvälineet työpäivän päätteeksi. Toimistolla tämä voi tarkoittaa tietokoneen ja puhelimen jättämistä työpaikalle, jotta voit olla huolehtimatta niiden seuraamisesta omalla vapaa-ajallasi. Etätöissä voit laittaa kaikki työvälineet pois näkyvistä, jolloin et koe tarvetta tarkkailla niitä vapaa-ajan aikana.

On tärkeää kuitenkin huomioida että jokainen ihminen on erilainen. Me kaikki kaipaamme erilaisia tarpeita työ ja koti arjelle joten nämä vinkit eivät ehkä sinulle toimi.

~ Veera