Kuinka Löytää ja Hyödyntää Omia Vahvuuksiasi Täysimääräisesti?

22.03.2024

Olisiko hetki aikaa puhua SINUN vahvuuksista? Kyllä, niistä samoista vahvuuksista, joista jokainen HR-konsultti ja self-help guru puhuu. Mutta kuinka usein todella pysähdyt pohtimaan omia vahvuuksiasi ja niiden merkitystä omassa elämässäsi?


Itsensäkehittämisessä on helpompaa listata asioita joissa ei ole hyvä ja missä asioissa täytyisi vähän "skarpata", mutta ne ovat asioita missä voit vain pyrkiä kehittymään. Omat vahvuudet ovat taas niitä piirteitä, taitoja ja ominaisuuksia, jotka kuljettavat voimakkain aalloin meitä eteenpäin kohti päämääriämme.


Mutta kuinka voit tunnistaa ne ja hyödyntää niitä täysimääräisesti?

Ole tarkkaavainen arjessasi

Ensimmäinen askel vahvuuksien tunnistamisessa on pysähtyä ja tarkkailla itseämme arjen tilanteissa. Mitkä asiat tulevat luonnostaan? Missä tilanteissa tunnet olosi itsevarmaksi ja energiseksi? Saatat yllättyä, kuinka paljon vahvuuksiasi tulee esiin aivan tavallisissa arkisissa tilanteissa.


Pyydä palautetta

Vaikka emme aina huomaisikaan omia vahvuuksiamme, ne voivat olla selvästi nähtävissä muille. Pyydä rohkeasti lähipiiriltäsi ja työkavereiltasi palautetta siitä, mitä he näkevät vahvuuksinasi. Heidän näkökulmansa voi avata silmiäsi uusille puolillesi.


Ole armollinen itsellesi

On tärkeää muistaa, että jokaisella meistä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Älä vertaa itseäsi muihin, vaan tunnusta ja omaksu omat vahvuutesi sellaisina kuin ne ovat. Armollisuus ja itsensä hyväksyminen ovat avaimia vahvuuksien täysimääräiseen hyödyntämiseen.


Kokeile ja opi

Älä pelkää tarttua uusiin tilaisuuksiin ja haasteisiin. Kokeile rohkeasti uusia asioita ja huomaa, miten omat vahvuutesi voivat auttaa sinua niiden selättämisessä. Jokainen kokemus on oppimismahdollisuus, ja voit löytää uusia vahvuuksia matkan varrella.


 Omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa lisäämään itsetuntemusta ja -luottamusta. Kun tiedät, missä olet hyvä, tunnet todennäköisesti myös enemmän varmuutta omiin kykyihisi ja työskentelemällä vahvuuksien parissa voit edistää uraasi ja menestyä työelämässä. Näin voit myös suunnata urapolkusi kohti sellaisia tehtäviä / rooleja, jotka vastaavat parhaiten kykyjäsi.

Omien vahvuuksien tunnettua voi asettaa realistisempia ja saavutettavissa olevia tavoitteita. Tiedät, mitä voit hyödyntää, missä olet vahvimmillasi, mikä auttaa sinua suunnittelemaan tulevaisuuttasi ja käyttää niitä haasteiden voittamiseen. Tämä voi auttaa vähentämään stressiä ja lisäämään kykyä selviytyä vaikeista tilanteista.

Vahvuuksiesi tiedostamisen jälkeen voit keskittyä niiden kehittämiseen entisestään ja mahdollisesti löytää uusia tapoja hyödyntää niitä eri tilanteissa. Ymmärtämällä omat vahvuutesi voit myös paremmin tunnistaa ja arvostaa muiden vahvuuksia. Tämä voi johtaa parempiin ihmissuhteisiin niin työ- kuin yksityiselämässäkin.


Jos et ole vielä varma omista vahvuuksista,

heittäydy ja kokeile rohkeasti alla olevaa vahvuuksien tunnistamisen harjoitusta:

"Minun 10 ydinvahvuuttani?"


1) Innostuksen lähde:

Kirjoita 10 asiaa, jotka saavat sinut innostumaan ja tuovat iloa elämääsi. Mistä asioista nautit eniten? Mitkä aktiviteetit tai harrastukset saavat sinut tuntemaan olosi elinvoimaiseksi ja energiseksi?

Esimerkkejä: Luova kirjoittaminen, uuden oppiminen ja kehittyminen, esiintyminen


2) Ulkopuolisen kannustuksen lista:

Kirjoita 10 asiaa, joista olet saanut kehuja tai kannustusta muilta ihmisiltä. Mitä asioita he ovat huomanneet sinussa ja pitäneet erityisenä?

Esimerkkejä: Kyky kuunnella ja auttaa muita, taito ratkaista ongelmia luovasti, tarkkuus ja huolellisuus työssä


3) Missä olet hyvä:

Viimeiseksi kirjoita 10 asiaa kaikista niistä asioista, joissa tiedät olevasi hyvä. Älä pidättele itseäsi – vaan anna itsellesi lupa loistaa ja listaa kaikki ne asiat, jotka tekevät sinusta ainutkertaisen ja vahvan.

Esimerkkejä: Kyky motivoida ja innostaa muita, nopeat oppimistaidot uusissa tilanteissa, järjestelmällisyys, tehokkuus työtehtävissä, hyvä huumorintaju, kyky rentouttaa ilmapiiriä


4) Kartoita:

Sinulla on nyt 30 vahvuutta kirjoitettuna ylös, kartoita näistä kolmestakymmenestä kymmenen ydinvahvuuttasi. Ydinvahvuudet tunnistat esimerkiksi siitä, että huomaat käyttäväsi niitä elämässä useammin kuin muita vahvuuksia tai ne saattavat jollain tapaa toistua jokaisessa listan kolmessa eri vaiheessa.

Nämä ydinvahvuudet ovat niitä vahvuuksia, joista et luopuisi mistään hinnasta ja joissa loistat!


// Roosa