Miten Työskentelykulttuuri Muuttuu Etätyön Mukana?

24.01.2024

Etätyö on muuttunut pysyväksi osaksi monien yritysten toimintaa koronapandemian jälkeen. Kuitenkin herää kysymys: miten etätyömahdollisuudet kehittyvät seuraavan 5-10 vuoden aikana?

Tällä hetkellä, jos etsii työpaikkoja Duunitorista sanalla 'etätyö', saat tulokseksi hieman yli 1960 työpaikkaa. Monet priorisoivat etätyömahdollisuuksia korona pandemian jälkeen. Tämä saattaa johtua, huomautuksista työ-ja elämän tasapainon kannalta, etätyön sopimuksen omaan elämään paremmin tai monesta muusta syystä.

Samalla, monet yritykset pyrkivät aktiivisesti vähentämään etätyömahdollisuuksia vaatimallaan työntekijöitään olemaan toimistolla X määrän päiviä viikossa. Tämä saattaa johtua vaikeuksista etätyön sopeutumisen kannalta yrityksen tai työntekijöiden kannalta. 

Etätyömalli on vakuuttanut paikkansa yritysten tulevaisuudessa viimeisien vuosien aikana, mutta mitä tämä tulevaisuus sisältää? Tässä muutamia ajatuksiani.

Hybridityömallit

Hybridityömallit ovat nykypäivänä erittäin yleisiä ilmiöitä. Monissa työpaikkailmoituksissa mainitaan mahdollisuus etätyöhön mikä yleensä viittaa hybridityömalliin. Uskon että hybridityömalli tulee pysymään vahvana pitkälle, sillä se tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää sekä etä- että läsnätyön parhaat puolet ja tarjota ne työntekijöille.

Teknologian rooli etätyössä

Etätyön kehitys riippuu vahvasti teknologian kehityksestä. Tekoälyn ja virtuaalitodellisuuden nousun myötä on suuri mahdollisuus, että nämä teknologiat sisällytetään jollain tavalla etätyöskentelyyn tulevaisuudessa. Esimerkiksi ei tunnu täysin hullulta ajatukselta että voisimme nähdä virtuaalisia toimistoja, joissa ihmiset voivat viettää aikaa työtovereiden kanssa virtuaalisessa todellisuudessa kotoa käsin. Ehkä jopa kokoukset voidaan tulevaisuudessa järjestää tälläisissa virtuaalisissa ympäristöissä, mikä voisi tehdä vuorovaikutuksesta entistäkin todentuntuisempaa kuin pelkät kuvat näytöllä.

Työympäristön muutos

Tulevaisuuden etätyön kehitys voi todellakin vaihtaa tapaa miten yritykset toimivat, ja mahdollisesti johtaa merkittäviin ympäristömuutoksiin. Yritykset saattavat täysin poistaa fyysiset toimistot ja suosia etätyöskentelyä. Kuten aiemmin keskusteltiin, virtuaalitodellisuus ratkaisut voisivat muuttaa toimistojen käsitettä kokonaan.

Etätyöhön siirtymisen ympäristövaikutukset ovat myös huomionarvoisia. Aamun ja iltapäivän työmatkaliikenteen vähentäminen voisi olla esimerkiksi positiivinen muutos ympäristön kannalta. Vähentyneet ajoneuvojen päästöt edistäisivät parempaa ilmanlaatua ja mahdollisesti vähentäisivät kasvihuonekaasupäästöjä, mikä hillitsisi ilmastonmuutosta. Lisäksi toimistotilojen tarpeen väheneminen voisi johtaa vähäisempään rakentamiseen ja alhaisempaan energiankulutukseen, joka liittyy toimistorakennusten ylläpitoon.

Työskentelykulttuurin muutos

Mitä pidempään etätyö jatkuu, sitä enemmän työkulttuuri muovautuu ja samalla myös työpaikkojen yhteishenki. Etätyön myötä työyhteisöissä voi olla vähemmän vuorovaikutusta, kun lounas- ja kahvitauot vietetään yksin kotona. Tämä voi tehdä työnteosta huomattavasti yksinäisempää ja vaatia entistä enemmän panostusta henkilökohtaiseen vuorovaikutukseen ja työyhteisön ylläpitämiseen.

Etätyö tulee muuntautumaan vuosien varrella hyvin erilaiseksi verrattuna mitä se nyt on. Joten yritykset voivat valmistautua etätyön yleistymiseen, johtajien on löydettävä tapoja johtaa tiimejään tehokkaasti myös etäyhteyksien kautta.

Etätyömahdollisuudet voivat olla vain niin hyviä kuin yritykset tekevät niistä.


~Veera