Työhakemuksen sisällön ja jäsentelyn merkitys rekrytoijan näkökulmasta

Hyvä työhakemus on olennainen osa työnhakuprosessia, ja on ansioluettelon tavoin mahdollisuutesi erottautua joukosta ja herättää työnantajan kiinnostus. Hakemuskirje antaa mahdollisuuden esitellä itsesi ja vakuuttaa työnantaja sopivuudestasi kyseiseen työtehtävään.

Työhakemuksen tulee olla jäsennelty niin, että rekrytoijan on helppo saada siitä selkoa nopeallakin vilkaisulla. Huolehdi, että hakemuskirje on tiivis ja selkeä. Ideaali pituus hakemuskirjeelle on noin yksi A4-sivu, ja voit jäsennellä sen muutamaan kappaleeseen, kuten aloitus, osaamisesi esittely, miksi haet kyseistä työpaikkaa ja lopetus. Tärkeintä on, että hakemus on looginen ja helppolukuinen.

Aloita hakemus napakasti tiivistämällä osaamisesi ja kokemuksesi, joka kertoo miksi juuri sinut pitäisi valita hakemaasi tehtävään. Voit tehdä aloituksesta omaperäisen tuodaksesi esiin persoonaasi ja herättääksesi työnantajan kiinnostuksen välittömästi.

Vältä toistamasta ansioluettelon sisältöä, keskity sen sijaan konkreettisiin esimerkkeihin, jotka havainnollistavat osaamistasi. Korosta sitä kuinka osaamisesi ja kokemuksesi tuovat lisäarvoa työnantajalle, ja kuinka ne auttavat saavuttamaan yrityksen tavoitteet. Selitä myös minkä vuoksi haluat työskennellä juuri kyseisessä yrityksessä, ja miten näet itsesi osana kyseistä tiimiä.

Päätä hakemuskirje kohteliaasti, ilmaisten innostuksesi mahdollisesta haastattelusta. Varmista, että olet saatavilla lisäkysymyksiä varten ja että odotat innolla mahdollista yhteydenottoa. Käytä lopetuksessa ystävällistä tervehdystä ja varmista, että viimeinen vaikutelma on ammattimainen.

Voit käyttää hakemuskirjettä kirjoittaessa luovuutta, ja varmista että se vastaa työpaikkailmoituksessa esitettyjä vaatimuksia ja odotuksia. Muista myös oikolukea hakemus huolellisesti ennen lähettämistä. Muista siis panostaa hakemuksen laatuun, ja räätälöi se kuhunkin hakemaasi työpaikkaan sopivaksi!